KAHRAMANMARAŞ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Mağara Turizmi

Döngel Mağarası
Kahramanmaraş-Kayseri yolu üzerindedir. Şehir merkezine uzaklığı 58 km’dir. Mağarada yapılan araştırmalarda ele geçen buluntular yörede insan yerleşiminin üst paleolotik çağda başladığını, Neolitik ve İlk Tunç çağlarında sürdüğünü göstermektedir.

 

Bulut Deliği Mağarası
Pazarcık ilçesinin güneybatısında bulunan Bulut Deliği Mağarası gelişimini tamamlamış fosil bir mağaradır. İçeride son derce güzel sarkıt, dikitler vardır.

 

Gümüşkaya Mağarası

Dar bir girişten geçildikten geçildikten sonra içerisi çok geniş bir alana ulaşılmaktadır. Kırmızı ve kahverengi mermerlerden oluşmuştur. İçeriye doğru ilerlendiği zaman loş ve serin bir hava ile karşılaşılmaktadır. İlerledikçe mağara enine ve yüksekliğine genişlemektedir. 30-40 metre kadar gidildiğinde tabii bir mağara gölüne rastlanmaktadır. Suyun özelliği tatlı soğuk içme suyudur. Gölün etrafı sarkıt ve dikitlerle bezenmiştir. Biraz daha ileriye gidildiğinde, karşımıza bir 20-30 metre uzunluğunda koridor, koridor boyunca dikitler ve sarkıtlar oluşan, zemininin beyaz mermer olduğu alanla karşılaşılmaktadır.
 

Savruk Mağarası

Kahramanmaraş’ın kuzeyinde Hacınınoğlu köyünden 2 km aşağıda yer almaktadır. Eski ipek yolu üzerinde yer alan mağara Savruk -Savran veya Sarıkız mağarası diye anılmaktadır. Sarkıt ve dikitler gibi jeolojik oluşumlar açısından oldukça zengindir.