BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


BAŞKENTİN KÖYLERİ İÇİN TURİZM PROJESİ

Ankara çevresindeki trekking parkurları, İI Kültür Turizm Müdürlüğü ve Kalkınma Ajansı işbirliği ile turizm rehberlerine tanıtılarak, köylerin turizme açılması hedefleniyor

Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Ankara Kalkınma Ajansı, Başkent'in köylerini turizme açacak projeyi başlattı. Ankara çevresindeki doğal ortamda yeni bulunan trekking yolları yürüyüşçüler için işaretleniyor ve işler hale gelmesi için tur rehberlerine tanıtılıyor. Yürüyüş yolları sayesinde yol üzerindeki köylerin tanıtılması ve iç turizme açılarak ekonomilerinin canlanması hedefleniyor.

Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Nallıhan, Beypazarı ve Kızılcahamam ilçelerinde trekking sporcusu Ersin Demirel tarafından uzun çalışmalar sonunda bulunan, aynı zamanda tarihi değer de taşıyan 150'ye yakın yürüyüş yolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bir tanıtım kitapçığında toplandı. Ayrıca yollarla ilgili internet siteleri de oluşturuldu.

İlk Gezi Güdül'e 

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Şube Müdürü Kudret Çabılar ve proje sorumlusu Elif Tuncer tarafından tur rehberlerine düzenlenen ilk tanıtım gezisinde Güdül merkez seçildi ve çevresindeki tarihi yollar tanıtıldı. Geziye 80'e yakın tur rehberi katıldı. Güdül'e bağlı Tahtacıörencik köyünden başlayan yürüyüş, Sakarya Nehri'ne bağlanan Kirmir Çayı'nın bir kolu olan Süvari Deresi kıyısında devam etti. 30 kilometre uzunluğundaki Süvari Deresi, Batı Karadeniz'in karakteristik özelliğini taşıyan yüksek dağlardan doğuyor ve suyu hale içilebilecek kadar temiz. Köyün eski muhtarı Necati Duran, Süvari Deresi üzerine yapılmak istenen HES projesini, mahkemeden 2 kez yürütmeyi durdurma kararı alarak önlediklerini gururla anlatıyor. Köyde, tavukçuluk da dahil tamamen organik tarım yapılıyor ve üretilen gıdalar Ankara organik gıda pazarlarına getirilerek satılıyor. Harika bir doğa yapısına sahip Süvari Deresi kenarında 20 kilometrelik doğal bir yürüyüş parkuru bulunuyor. T

Rota Sorgun Göleti

Tahtacıörencik Köyü'nün içinden başlayan ikinci bir yürüyüş yolu da Sorgun Göleti'ne kadar uzanıyor. 11 kilometrelik bu yürüyüş yolunun başlangıcı da trekking yapanlara özel yol tabelası ile köy içinden gösteriliyor. Yürüyüş yolu üzerinde yer alan Sorgun yaylasında, bölgedeki köylülerin yıllar önce yaptıkları ve hala kullanılabilen yayla evlerini ve asırlık su sarnıçlarını görebilmek mümkün. Ankara'ya 120 kilometre uzaklıktaki Sorgun Göleti ise bir doğa harikası. Göl, Ankara Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde ve ANFA ekibi tarafından 24 saat korunuyor. Göl kıyısındaki tek işletme de belediyeye ait. Hafta sonlannda ziyaretçi akınına uğrayan gölde balık avlanması yasak. Göl kıyısında çadır kampı yapılabiliyor, mangal yakılabiliyor.

Rahat Ulaşım, Kolay Yürüyüş İmkanı

Yemeğe gelenler için bu yıl çok fazla sayıda yeni kamp masaları yaptırılmış. Sorgun Göleti'ne ulaşım, asfalt yoldan araçla da sağlanabiliyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Şube Müdürü Kudret Çabılar, tanıtım gezilerinin devam edeceğini, böylece Ankara köylerinin turizm faaliyeti içerisine alınacağını belirterek, "Ankara çevresindeki trekking yolları incelemelerimizde, keşfettiğimiz eski yolları projenin içeriğine dahil ederken, rahat ulaşılabilirlik ve kolay yürünebilirlik kıstaslarını göz önüne aldık" diye konuştu.

(Kaynak: Habertürk Ankara)

(05.05.2017)